top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

320 mld = obrat 130 českých rodinných firem



Forbes česko již po šesté vydal žebříček největších českých rodinných firem. První vydání čítalo 50 příběhů podnikatelských rodin, dnes už jich je 130. Jejich celkový roční obrat je neuvěřitelných 320 miliard korun a zaměstnávají 103 tisíc lidí. Pro zařazení do žebříčku musí firma splňovat hlavní podmínku, musí být řízena alespoň dvěma generacemi českých majitelů.


Na špičku letošního seznamu největších podnikatelských rodiny, měřeno průměrným obratem, provozním ziskem a počtem zaměstnanců se letos dostala skupina Czechoslovak Group, otce a syna Strnadových. V letošní TOP 5 pak najdeme DEK, Synot holding, Jutu a Promet group.


Michal Strnad převzal zbrojně-průmyslovou skupinu Czechoslovak Group po otci Jaroslavovi před rokem, patří do ní značky jako Tatra, Avia nebo Prim. S tržbami 10,1 miliardy korun, provozním ziskem EBITDA 1,6 miliardy korun a 8500 zaměstnanců předstihla v pořadí druhý DEK, který se vedle prodeje stavebnin věnuje také půjčování stavebních strojů a nářadí. Pro DEK uvádí Forbes průměrné tržby 15,8 miliardy korun, provozní zisk 930 milionů a 2600 zaměstnanců.


Žebříček prvních dvaceti najdete na tomto odkazu.


Také doporučuji podcast s autorem žebříčku Jaroslavem Maškem, kde se dozvíte o metodice sestavování žebříčku nebo o trendech v nástupnictví.


DK





326 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page