top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

Postřehy z konference Děti a majetek. Jak je nezkazit?

Aktualizováno: 6. 12. 2019



V červenci tohoto roku jsem zde publikoval článek se stejným názvem. Byl to rozhovor se Sandy Loderem na toto téma, který jsem přeložil. Měl velký ohlas a proto mě napadlo pana Lodera pozvat do Prahy a otevřít odbornou debatu na toto citlivé téma.


O čtyři měsíce později tak proběhla konference, kde Sandy Loder vystoupil, společně se sedmi zástupci majitelů českých firem. Společně s padesáti zástupci českých podnikatelských rodin, jsme tak měli příležitost odborně otevřít toto výchvoné téma.


Panelové diskuse za české firmy se zůčastnili:


  • Libor Musil, LIKO-S, a.s., místopředseda AMSP

  • ​Kateřina Kadlecová, USSPA, s.r.o.

  • Martin Wichterle, Wikov Industry a.s.

  • Jaroslav Horák, Albatros Media a.s.

  • ​Tomáš Vala, SIKO KOUPELNY a.s. 

  • ​Miloš Vránek, RENOCAR, a.s.

  • ​Libor Suchánek, SULKO s.r.o.


Sandy Loder je člen páté generace rodiny Flemingů, a dozvěděli jsme se tak od něj o výzvách, které nás v budoucnu čekají.


V roce 2000 rodina Flemingů prodala rodinou banku Robert Fleming & Co. do rukou Chase Mahattan (JP Morgan Chase). Za 18 mld liber.


Sandy v bance pracoval 18 let a jeho prastrýc byl Ian Fleming, otec Jamese Bonda. Je to bezesporu talentovaná rodina.

Po prodeji banky rodina založila multi family office Fleming & Partners a později se spojila významným multifamily office Stonehage. Vznikl tak MFO Stonehage & Fleming, který má ve správě 45 mld liber, které spravuje pro 250 rodin. V té době byla již rodina majetkově vyčerpaná a svůj nový byznys Fleming & Partners prodala firmě Stonehage za symbolickou 1 GBP.


V současné době je 70% rodinného majetku ztaceno. Stalo se tak zejména díky špatným investičním rozhodnutím, většinu investovali do private equity a také díky rozsáhlému rodiném konfliktu. Rodinný podnik generoval pravidelný příjem. Ovšem po prodeji banky se rodině nepovedlo investovat prostředky takovým způsobem, aby opět vytvářel dostatečný zisk.


Majetková struktura, kterou zřídili byla velmi robustní a zaměstnávala správce majetku, právníky, daňové odborníky a bankéře. Výdaje na její údržbu tak byli enormně vysoké.

Proto se osobně dívám na rodinné podnikání dlouhodobě a multigeneračně. Spíše než na rodinnou firmu se dívám na podnikatelský potenciál rodiny. Na místo Family Business mám tak optiku Business Family. Z mého odborného hlediska je celá problematika rodinných firem spíše o předávání a kontinuitě hodnot a podnikatelské tradice.


Často se stává, že se v následující generaci nenajde vhodný nástupce a rodina zvolí prodej firmy, nebo se tak rozhodne pod vlivem tržních podmínek atd. Jak jsme to mohli vidět napříkladu rodiny Flemingů. Podnikatelskou tradici tak ale může rozvíjet následující generace v novém oboru, nebo se tak stane ob generaci.


Family Business vs. Business Family

Zajímavý je také příběh prastrýce Iana, který ve finanční tísni prodal autosrká práva na James Bonda a rodina tak z budoucích příjmů filmové série nemá téměř nic.


Sandy nám také dal zajímavé srovnání mentality a nastavení v přístupu k mezigenerační výměně mezi americkou a anglosaskou kulturou.


Zatímco američtí podnikatelé otevřeně mluví s dětmi o podnikání od útlého věku, v Evropě spíše volíme strategii "necháme to vyhnít".

Zajímavá lekce a výzva, která na české byznysmeny a miliardáře čeká v nedaleké budoucnosti.


Panelisté z řad majitelů českých firem se na problematiku dívali z hlediska první a druhé generace.



Na konferenci zazněly zajímavé a podnětné myšlenky a zkušenosti všech zúčastněných na téma výchovy dětí a předávání rodinných hodnot. Za všechny uvedu jednu:


Dejte dětem dost na to, aby mohly něco dělat. Ale ne tolik, aby nemusely dělat nic.

Tomuto tématu se budu věnovat i nadále.


David Krajíček





387 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page