top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

NÁRAMNĚ TĚŽKÁ K(R)ASA.




Češi si domů pořizují nejčastěji trezory od pěti do 15 tisíc korun. Zdaleka ale nepatří k těm nejbezpečnějším a nejdražším. Takový však nemá ani Česká národní banka. Rodinná firma Jinova se výrobě trezorů věnuje už tři generace.


V budově špejcharu v areálu někdejšího zemědělského družstva v Jincích u Prahy stojí desítky trezorů. Historické i novodobé, hromada jich pochází z první republiky, ale najdou se i z ciziny. Většinou jsou kovové, ale některé díky speciální úpravě povrchu, takzvanému fládrování, působí na pohled jako skříň z ušlechtilého lakovaného dřeva.

Nejlehčí trezor váží asi sto kilo, s těmi dalšími by jeden člověk nepohnul. Najde se tu i třítunka nebo rarity, jako je trezor se skleněnou vitrínou na klenoty nebo trezor na drážní jízdenky z předválečných dob.


Na některých jsou stopy po násilném vniknutí – odvrtané zámky či proříznutá díra v boku. Díky Vladimíru Nýdlovi, majiteli unikátního muzea a jednatele firmy Jinova české trezory, a dalším podobným podnikatelům se v Česku tradice výroby trezorů udržela dodnes.


Nýdlovi při výrobě trezorů občas experimentují s materiály. „Vždycky se dělá sendvič mezi dva trezorové pláště – čím víc různých vrstev, tím je trezor bezpečnější. Nutí to případného zloděje střídat nástroje, trvá mu to pak dlouho,“ líčí Nýdl mladší. Například dřevěná překližka nebo gumová výplň dokážou pachateli zalepit rozbrusku. Dřevo pak musí vylámat jiným způsobem.


Celý článek najdete na tomto odkazu.

27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page