top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

Chcete mít rodinu v klidu? Základem je mít jasno.

Aktualizováno: 24. 2. 2020



Ze své poradenské praxe i osobního života vnímám, že hlavní příčinou mezilidských sporů či nedorozumění je nejistota. Při mezigeneračních výměnách v rodinném podnikání to platí dvounásob. Provázání majetku a rodinných vztahů je v mnoha podnikatelských rodinách velmi citlivé téma.


Nejistota dědiců a jejich partnerů ohledně jejich budoucího postavení a finančního zabezpečení bývá častým důvodem k jejich nervozitě a domněnkám.

To se v komunikaci projevuje jako podrážděnost a takový člověk se nám může zdát jako přecitlivělý. Mnohdy vnímáme takové reakce jako přehnané a neadekvátní.


Zároveň je běžné, že pro zakladatele a tvůrce bohatství není jednoduché takovou diskusi v rodině otevřít.


Nedávno se mnou jeden známý konzultoval vyhrocení vztahů se svým synem, obchodním ředitelem jeho firmy, který na něj poslední dobou reagoval podrážděně až agresivně během firemních porad. Před zaměstnanci. Dostali se do sporu ohledně banality a ten se s ohledem na "nedůležitost" tématu nafoukl do absurdních rozměrů. To zasáhlo celou rodinu a rodinné vánoční setkání nebylo moc příjemné.


Před rodinou se známý netajil plány na své vystřídání v roli generálního ředitele a majoritního vlastníka.

Také vím, že není moc komunikačně zdatný a že to s rodinou zatím moc neřeší a jen sem tam něco utrousí. Tušil jsem tedy odkud vítr fouká.


Po rozebrání situace jsme došli k závěru, že jeho syn tím projevuje frustraci plynoucí z nejistoty ohledně jeho role ve firmě. Neví na čem je a jestli se s ním počítá do budoucna.

Identifikoval jsem oblasti obav, které syn nejspíše prožívá a doporučil klientovi aby s ním tato témata otevřel.


O pár dní později mi klient volal výsledek jejich rozhovoru. Během něj se konflikt uhasil a potvrdilo se, že synova podrážděnost je způsobena nejistotou z budoucího vývoje ve firmě a cítí se ukřivděně. Pro rodinnou firmu tvrdě pracuje dvanáct let a neví, zda a jakou tam má vlastnickou perspektivu. Také se obává dědických sporů, které by mohly vzniknout úmrtím jeho otce mohly by ohrozit nejen vztahy ale také celou firmu. Zkrátka a dobře neví na čem je.


Nabídl jsem známému organizaci rodinného setkání, kde celou rodinu provedu touto problematikou a citlivá témata otevřu a budu moderovat za něj.


Dobrá zpráva je, že těmto situacím se dá předejít.


Včasná a transparentní úprava majetkových poměrů v rodině má řadu výhod.

Tou největší je samozřejmě prevence konfliktu a péče o dobré rodinné vztahy. Stejně tak je důležité vybudovaný majetek chránit nejen před vnějšími hrozbami ale také před chybami rodiny samotné.


Navíc pokud nastupující generace ví, jak bude vypadat majetkové rodinné vypořádání, obvykle ji to motivuje k zodpovědnému chování takto nabytému majetku.

Psycholog Petr Kornacki o tomto tématu napsal:


"S penězi je to jako s ohněm, který je dobrým sluhou, ale zlým pánem. A to se stává vždy, když peníze spojíme s pocitem své vlastní hodnoty.


Tím pomícháme dvě naprosto rozdílné kvality a pak zákonitě vzniká zmatek, jako je manipulace nebo různé neuvědomované psychologické projekce.


V rodinách často při řešení finanční otázky dochází ke spuštění zasutých pocitů křivd. Z těch pak pramení řada povětšinou iracionálních nároků, různých osočování nebo falešných domněnek. A to je problém, protože tím je znemožněna jakákoliv smysluplná domluva.


Mnoho rodinných vztahů pak v rámci řešení financí zůstane ve finále nenávratně poškozená".

Zde najdete více o rodinných školeních, které vám pomohou otevřít citlivá témata rodiny a majetku.


Přeji Vám hezký nový rok a nejen do něj dostatek všeho, co se nedá koupit.


David K.



87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page