top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

KONFLIKT V RODINNÉ FIRMĚ JE BEZ PŘÍPLATKU.

Aktualizováno: 5. 12. 2019





Vzpomínáte si na dobu, kdy jste si kupovali auto a za příplatek jste si mohli přiobjednat elektrické ovládání oken nebo klimatizaci? Na výběr bylo mnoho doplňkové výbavy a záleželo jen na vašich preferencích a peněžence. Dnes (téměř) všechna nová auta mají tuto výbavu „v základu“ a přijde nám to už jako standardní věc.


A tak je to i v rodinném podnikání, kde je také konflikt už v základní výbavě. Nemůžete si ho z výbavy vyřadit, prostě tam je natvrdo vestavěn. Je to dáno velkou kombinací zájmů všech zúčastněných a celkovou dynamikou podnikatelské rodiny.


Na jedné konferenci jsem se potkal se starším a zkušenějším kolegou z Londýna, se kterým jsme se shodli, že odmítáme potenciální klienty u kterých je konflikt již otevřený a vyhraněný v době kdy žádají naší pomoc. Mnohem více preferujeme pracovat s rodinami v preventivní fázi, kdy je posláním nás poradců pomoci majitelům firmy a jejich rodinám najít tu správnou rovnováhu a pravidla. Dát jim podporu při změnách ve vlastnictví a vedení jejich firem, které je nevyhnutelně v budoucnu čekají nebo je již aktuálně řeší.


Můžete namítat, že ve vaší rodinné firmě nebo v té, kterou znáte panují harmonické a zdravé vztahy založené na důvěře a vzájemném respektu. Ano, znám také mnoho takových případů a je to dané zejména tím, že firmu zatím vlastní a řídí jeden člověk nebo dlouhodobí obchodní/životní partneři. Pokud má zůstat v firma v rodinných rukách, vše může nabrat zcela jiný směr v momentě, kdy firmu převezme následující generace sourozenců nebo bratranců a sestřenic. To už bývá málokdy tak homogenní skupina s jednotnými názory, postoji a hodnotami a je tam mnohem větší potenciál konfliktu. Nebo dojde na klíčová rozhodnutí ohledně budoucích dědiců, správců a vedení a pak může zahřmít pokud takové rozhodnutí není někomu po vůli.


Vztahy v rodině se mohou zdát harmonické právě jen proto, že se zatím neřeší zásadní otázky a firma ani rodina neprochází velkými změnami.

Přechodem na další generaci se moc a autorita začne tříštit a pokud rodina a firma nejsou připraveni, může to mít závažné následky.


Významnou roli v povaze konfliktů mezi potomky hraje jejich rodinné postavení, emoční citlivost, vztah starší vs. mladší, jejich povahy, protěžování jednoho z nich, vztah s otcem a matkou, pocity nedocenění, pomsty, ukřivděnosti, snaha se zavděčit a další psychologické aspekty. Dobrá zpráva je, že takovým konfliktům se dá předejít a udělat preventivní opatření.


Jsou ale bohužel i situace, proti kterým žádná prevence nepomůže. Vzpomínám si na případ, kdy dva bratři vlastnili firmu a jeden z nich vzplanul pro jejich obchodní ředitelku. Kvůli té se rozvedl a následně druhému bratrovi za zády postupně odvedli většinu klientů do firmy, kterou si potají s paní ředitelkou založili a připravovali. Do té doby skvěle a dlouhodobě fungující sourozenecký obchodní vztah vzal za své a je z toho rodinná válka, na které vydělají jen právníci. Rodinná válka má totiž jen vítěze nebo jen poražené.


Rodinné vazby jsou často křehké a už jen otevřením určitých témat se můžeme dostat na minové pole. V zahraničí je naprosto běžné si k plánování budoucnosti a nastavení pravidel přizvat nestranného mediátora/poradce. Není výjimkou, že ke konzultaci zúčastnění přistupují ve svých "zákopech" a s odtažitým postojem, bez nadějí na úspěch a následně jsou překvapeni, že lze dosáhnout řešení, aniž by ztratili tvář.


V rámci prevence konfliktů je nám velkým pomocníkem například institut Rodinné rady nebo rodinná ústava. Těmto tématům se budu věnovat v budoucích textech.


Přeji vám pohodový začátek povelikonočního týdne a konflikt maximálně o poslední porci nádivky :-)


David Krajíček

85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page