top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

Vláda schválila definici rodinných firem.



S Karlem Havlíčkem jsem se několikrát setkal během spolupráce s AMSP v oblasti rodinných firem. Mimo jiné moderoval panelovou diskusi na mé konferenci Family Business Forum na zámku Štiřín. Vždy jsem z našich setkání měl pocit, že je to člověk na pravém místě a kromě velmi příjemného lidského kontaktu, jsem ho vždy považoval za člověka s vysoce profesionálním a zároveň pokorným přístupem.


Proto jsem s velkým nadšením přivítal jeho jmenování na post ministra obchodu a průmyslu. Po tolika přešlapech v personální politice premiéra Babiše mám pocit, že to je první vlaštovka slibované "Vlády odborníků".


Pan Havlíček vždy podporoval rodinné firmy a chápal jejich zásadní roli pro národní ekonomiku. Je proto i jeho velkou zásluhou, že vznikla vládou nedávno schválená definice této formy vlastnictví a bude tak ukotvena v zákonech.


Díky tomuto kroku vzniká možnost případně tyto firmy podporovat, například jednodušším systémem zaměstnávání rodinných příslušníků. Jde ale i o psychologickou podporu rodinných podniků, řekl v Interview ČT24 Karel Havlíček. Firmám podle něj často nejde o benefit, ale taky rády slyší, že jsou vnímány společností jako někdo, kdo pomáhá regionu.


„Rodinné firmy jsou základem zdravé ekonomiky. Jsou odolnější, jsou základem infrastruktury regionu, jsou základem zaměstnanosti v regionech, jsou nositeli původních produktů a tradic a obecně platí, že pokud se podaří předávat rodinné firmy na další generace, prospívá to společnosti, je více vybalancována vůči velkým korporátním hráčům,“ nastínil Havlíček.


Vláda nyní schválila definici rodinného podniku, a tak se podle Havlíčka Česká republika zařadila mezi osm zemí EU, které se rozhodly podporovat tento segment i na úrovni legislativního charakteru.


„Vytváří se možnost tuto část trhu intenzivně podporovat, i když to ještě neznamená, že to tak definitivně bude,“ uvedl. Mohl by například vzniknout jednodušší systém zaměstnávání rodinných příslušníků. „U nás je to dost komplikované, zatímco v zemích, kde to funguje, je to běžná a administrativně jednoduchá věc,“ poznamenal ministr.


Celý rozhovor pro ČT na toto téma s panem Havlíčkem najdete na tomto odkazu.


DK

103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page