top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Krajíček

Nejbohatší češka se soudí s rodinou v Lichtenštejnsku.

Aktualizováno: 24. 5. 2019


Jitka Cechlová Komárková

Před časem jsem publikoval článek na téma konfliktu v rodinné firmě. Jak to vypadá, když se konflikt vymkne z rukou a začne se rodina soudit navzájem, můžeme sledovat na příkladu dvou znesvářených českých rodin. Rodina Otavových, vlastnící Metalimex a rodina Komárkových, která si před lety kvůli neshodám rozdělila významné průmyslové impérium. Spory o ovládnutí firmy Bonatrans Group, která patří mezi největší výrobce železničních kol v Evropě s tržbami přes 8 mld korun, se vyeskalovali k nejvyššímu soudu v Lichtenštejnsku.


Jitka Cechlová Komárková dnes drží pozici té vůbec nejbohatší ženy v zemi. Za svoji pozici však vděčí rodinnému impériu. Z pozice účetní KKCG svého bratra Karla Komárka mladšího a jejich otce Karla Komárka se dostala k vedení největšího výrobce železničních dvojkolí v Evropě. Rodina však ne vždy drží při sobě a aktuálně se právě kvůli společnosti Bonatrans Group vedou spory až u lichtenštejnského nejvyššího soudu.


Jeden z poškozených je i její bratr Karel Komárek mladší. Třetí nejbohatší muž v české republice se tak pravděpodobně postaví v lichtenštejnském soudním sporu proti vlastní sestře. Ten zatím vychází v její prospěch, ale přítomnost mocného bratra by jí mohl situaci ztížit.


Mlha v celém případů vzniká hlavně díky neochotě celé rodiny sdílet informace veřejnosti. Firma, jejíž produkty mají zákazníky v Chicagu, Novém Zélandu, Indii, Francii, Německu a v celém Česku je tak sice kvalitním strojem na peníze, ale její vedení nestojí na pevných základech. Nejbohatší žena v české republice je tak proslavená rodinným sporem, vystřiženým jako z nekonečného seriálu Dallas. Její manažerské schopnosti jsou tak možná nespravedlivě upozaděny.


Konfliktu se dá zavčasu předejít v rámci preventivních kroků a nastavení pravidel. Je otázka, zda by včasné rozdělení rolí a odpovědností, pevně stanovený model řízení nebo rodinná ústava, pomohla této rodině vyhnout se tak vyhroceným situacím a soudním tahanicím. S Konflikty v rodinném podnikání je to jako se zdravím, prevence je základ.


Jak často říkám, rodinná válka nemá vítězů, kromě právníků.


DK



475 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page